Manastiri i 40 Shenjtorëve është në vetvete një oaz legjendash dhe monumenti më i rëndësishëm historik në qytetin e Sarandës. Vendasit kanë trashëguar brez pas brezi historitë e të parëve të tyre për ndodhitë në Manastir dhe origjinën e emrit të tij. Muret e Manastirit kanë piktura murale të dishepujve Bizantinë dhe një nga pikturat mendohet të jetë një nga pikturat murale Bizantine më të vjetra në Shqipëri. Besohet se kisha ka qenë funksionale deri në shekullin XIX. Manastiri u mbajt në kushte të mira deri në vitin 1944 kur u bombardua nga ushtarët britanikë, të cilët menduan se ndërtesa shërbente si strehë për një garnizon gjerman. 

Adresa: Manastiri i 40 Shenjtorëve ndodhet në kodrën përballë Kalasë së Lëkuresit, rreth 4 km larg qytetit të Sarandës. 8 minuta larg nga Bougainville Bay Resort & SPA. 

Orari: 24 orë