Historia e Parkut Arkeologjik të Butrintit ka lënë gjurmë të rëndësishme në të gjithë territorin e parkut. Monumentet kryesore arkitekturore në park përfshijnë një teatër romak, Dionysusalter, Nymphaeum, Thermae, Gymnazium, Forum, tempujt e Minervës dhe Asclepius, Porta e Luanëve, i shpallur si Trashëgimi Botërore e UNESCO-s.

Teatri romak i Butrintit është ndër ndërtesat më të vjetra të qytetit të Sarandës. Ndodhet pak poshtë Akropolit dhe përballet me kanalin Vivari. Teatri është ndërtuar në shekullin III para Krishtit. Gjatë periudhës romake, ajo iu nënshtrua shumë rinovimeve dhe zgjerimeve. Auditori u zgjerua gjithashtu për të akomoduar popullsinë në rritje të qytetit në atë kohë.

Adresa: SH81, Butrint, 20 minuta larg Bougainville Bay Resort & SPA 

Orari: 08:00 AM – 08:00 PM